DOA PEMBUKA DAN PENUTUP PINTU HATI

DOA PEMBUKA DAN PENUTUP PINTU HATI

BERIKUT INI ADALAH DOA PEMBUKA DAN PENUTUP PINTU HATI. SELAMAT MEMBACA!

Pintu hati adalah kode atau sandi kepada jalan kebaikan atau kejahatan. Jika pintu hati tertutup kepada jalan kemungkaran. Maka seseorang itu akan meninggalkan segala maksiat dan perkara-perkara yang mungkar yang dilarang oleh Allah SWT. Maka ia akan menjadi seorang muslim yang baik disisi Allah SWT.

Begitu juga jika pintu hati terbuka kepada perkara yang mungkar yang dilarang oleh Allah SWT maka ia akan menjadi kufur kepada Allah SWT dan matinya sebagai orang kafir. Itulah yang paling buruk untuk dirinya bila ia kembali ke alam barzah.

Pintu hati yang tertutup kepada cahaya keimanan susah untuk mendapat hidayahNya. Apabila tertutup pintu hatinya maka hatinya akan mati dan tertutuplah segala pintu kebaikan dan terdoronglah melakukan kemungkaran.

Ciri manusia yang hatinya sudah mati antara lain ialah kurang berinteraksi dengan kebaikan, kurang kasih sayang kepada orang lain, tidak menolong orang, suka kemungkaran, menuruti hawa nafsu, lalai dengan kebajikan dan suka berbuat maksiat

Ada tiga perkara apabila ditinggalkan akan menyebabkan hati mati yaitu :

1) Meninggalkan solat yang membuat jiwa kacau dan gelisah. Terjerumus ke dalam perbuatan keji dan hina, terseret ke lembah kemungkaran dan kesesatan.

2) Meninggalkan sedekah berarti mementingkan diri dan enggan berbuat kebaikan.

3) Tidak mengingati Allah s.w.t. dengan tidak berzikir bisa menyebabkan hati keras membatu sehingga tidak bisa menerima nasihat dan ajaran agama.

Dalam bab cinta pula, jika tertutup pintu hati. Maka terputuslah tali pertunangan. Jika sudah menikah dan mempunyai anak. Maka bercerai berai jadinya seperti yang kita dengar dan lihat. Kepada yang mengamalkan doa-doa diblog ini seperti doa pengasih, doa pengikat kasih sayang dll doa-doa yang berkaitan dengan hati. Baca doa ini selepas solat hajat atau setiap kali solat. Mohon dibuka pintu hati orang yang anda kasihi. Jika pasangan anda terlibat dengan kekasih gelapnya, doakan pintu hatinya tertutup kepadanya. Begitu juga jika terlibat dengan maksiat lain seperti judi, zina, arak. Setiap kali melakukan dosa, satu titik hitam akan timbul di hati, makin banyak membuat dosa makin hitamlah hati itu. Minta pada Allah SWT tutup pintu hatinya kepada kemungkaran.

Allah SWT berfirman:

“Dan sesungguhnya Kami sediakan bagi neraka Jahanam itu golongan jin dan manusia yang mereka itu mempunyai hati (tetapi) tidak mau memahami dengannya, dan yang mempunyai mata (tetapi) tidak mau melihat dengannya dan yang mempunyai telinga (tetapi) tidak mau mendengar dengannya; mereka itu ibarat binatang ternak, bahkan mereka lebih sesat lagi; mereka itulah orang-orang yang lalai.” (Surah al-A’raaf ayat 179).

Dalam ayat di atas Allah SWT meletakkan nilaian manusia sama dengan hewan bahkan lebih rendah lagi karena manusia membutakan matanya, menutupkan telinganya dan menutup pintu hatinya karena tidak mau menerima kebenaran yang datangnya dari Allah SWT.

Demikianlah apa yang dikatakan mata hati atau kesadaran. Tepatmya, mata hati akan terbuka hanya apabila kita melihat kehidupan ini sejajar dengan kehendak atau ketetapan Allah SWT. Inilah pandangan hidup yang paling jelas dan tepat. Mulai dengan pandangan yang tepat inilah kita boleh menjalani hidup dengan sebaik-baiknya.

Berdasarkan ayat di atas jelaslah kepada kita bahwa manusia akan menjadi kufur dan tidak akan beriman apabila dia ada hati tetapi hatinya buta walaupun matanya tetap terbuka tidak buta dan telinganya tetap mendengar bukan peka.

DOA MENUTUP DAN MEMBUKA PINTU HATI.

Artinya:

Hai Ahli Kitab, sesungguhnya telah datang kepadamu Rasul Kami, menjelaskan kepadamu banyak dari isi Al Kitab yang kamu sembunyikan, dan banyak (pula yang) dibiarkannya. Sesungguhnya telah datang kepadamu cahaya dari Allah, dan Kitab yang menerangkan.  Dengan kitab itulah Allah menunjuki orang-orang yang mengikuti keredhaan-Nya ke jalan keselamatan, dan (dengan kitab itu pula) Allah mengeluarkan orang-orang itu dari gelap gulita kepada cahaya yang terang benderang dengan seizin-Nya, dan menunjuki mereka ke jalan yang lurus.

Wallahualam bissawab.

Leave your comment here: