SOLAT HAJAT

SOLAT HAJAT

solat hajat

Pengertian Solat Hajat:

Solat Sunat Hajat adalah solat yang dilakukan untuk meminta sesuatu hajat yang besar maupun hajat yang kecil, untuk dicapai, solat sunat hajat dilakukan pada malam hari yaitu 2/3 malam terakhir. Solat sunat ini dilakukan dalam 2 rakaat. Solat sunat ini mempunyai perbedaan karena pada sujud yang terakhir, mukmim yang melakukan solat hajat itu perlu memuji-muji Allah dan besertakan dengan niat hajat yang hendak dicapai. Sesudah melakukan solat hajat, perlu berdoa sekali lagi agar permintaan mudah di kabulkan.

PANDUAN SOLAT HAJAT

Mandi terlebih dahulu dan mengambil wudu. Pakaian yang bersih, yang afdal berwarna putih.

Lafaz Niat:

أصَلِّي سُنَّةَ الحَاجَةِ رَكَعَتَيْنِ لِلهِ تَعالىَ

“Ushollii sunnatal haajati rok’ataini lil laahi ta’aalaa”

Artinya:

“aku niat solat hajat dua rakaat karena Allah Taala”

SEBENARNYA SOLAT HAJAT BOLEH DILAKUKAN DALAM 22 CARA SOLAT. HANYA CARA SOLAT HAJAT PERTAMA, KEDUA, KETIGA DAN SOLAT HAJAT KEEMPAT DIJELASKAN KALI INI.

1. Cara Solat Hajat yang Pertama

Dilakukan sebanyak 2 rakaat, Bacalah ayat lazim setelah surat Al-Fatihah. Setelah salam masih mengadap kiblat, baca surat Alam nashrah (Al-syarh) sebanyak 152 kali. Kemudian mohonlah segala hajat pada Allah SWT.

2. Cara Solat Hajat yang Ke-2.

Dilakukan sebanyak 2 rakaat. Rakaat Pertama membaca surat Al-Fatihah sekali dan Surat Al-Kafirun 10 kali. Rakaat Kedua membaca surat Al-Fatihah sekali dan surat Al-Ikhlas 10 kali.

Apabila setelah memberi salam, hendaklah sujud dan membaca solawat Nabi sebanyak 10 kali:

(Boleh dibaca solawat/tasbih dan doa pada saat sujud terakhir sebelum memberi salam).

“Allahumma salli `wasallim a’laa saiyidinaa muhammadin wa`ala ali saiyidinaa muhammad”

Kemudian membaca Tasbih 10 kali:

“Subhaanallah walhamdu lil-laah wa laa ilaaha illallaah wal llaahu akbar. wa laa haula wa laa quwwatta illaa bil laahil ‘aliyyil ‘azhiim.”

Kemudian Doa ini 10 kali:

“Robbanaa aatinaa fid dunyaa hasanah, wafil aakhirati hasanah, wa qinaa ‘adzaaban naar.”

Kemudian mohonlah segala hajat pada saat waktu dalam keadaan sujud.

3. Cara Solat Hajat yang Ke-3.

Sebelum solat, mengucapkan Astaghfirullahal’adzim sebanyak-banyaknya jika bisa untuk memohon keampunan dan keredaan dari Allah SWT. Baca Al-Fatihah sekali dan beri pahalanya kepada Nabi besar SAW, seterusnya kepada sekalian roh sahabat-sahabat, keluarga-keluarga mereka, para-para tabi’in, wali Allah dan ulama as solihin serta kaum Muslimin dan Muslimat.

Kemudian baca Surat Yasin sebanyak 4 kali berturut-turut kemudian baca doa berikut:

“Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Maha Suci (Allah) yang melepaskan dari setiap hutang,Maha Suci (Allah) yang melegakan dari setiap kesedihan. Maha Suci (Allah) dimana urusanNya diantara Kaf dan Nun,Maha Suci (Allah) dimana apabila Dia berkehendak untuk membuat sesuatu, Dia akan berkata; jadi, maka iapun terjadi. Wahai Yang Maha Hidup dan Maha Berdiri, rahmatilah rasul kami Muhammad dan lakukanlah untukku (tunaikanlah hajat ini)…………sebutkan apa-apa hajat anda dan anda bangun untuk menunaikan solat hajat sebanyak dua rakaat seperti kaifiat solat hajat yang ke-2 tadi.

4. Cara Solat Hajat yang Ke-4

Dilakukan sebanyak 6 rakaat dengan 3 salam. Mulailah dengan Bismillahirrahmanirrahiim sebanyak 786 kali. Kemudian solat sebanyak 6 rakaat dan 3 salam berturut-turut. Pada setiap rakaat hendaklah membaca Al-Fatihah dan diiringi surat Alam nashrah (Al-syarh) sebanyak 15 kali seterusnya dilakukan tiap-tiap rakaat.

Apabila selesai baca doa ini:

“Dengan Nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang, wahai Allah sesungguhnya aku meminta dan kelebihan nama Allah Ar-Rahman dan Ar-Rahim. Dan aku meminta dari Mu dengan kebesaran nama Ar-Rahman dan Ar-Rahim. Dan aku meminta dariMu dengan kemuliaan dan kekayaan nama Allah Ar-Rahman dan Ar-Rahim.Dan aku meminta dariMu dengan kehebatan nama Allah Ar-Rahman dan Ar-Rahim dan dengan kehormatan nama Allah Ar-Rahman dan Ar-Rahim dan jabarut dan malakut dan kebesaran nama Allah Ar-Rahman dan Ar-Rahim dan dengan keagungan, kekuatan dan kodrat nama Allah Ar-Rahman dan Ar-Rahim, angkatlah qadarku, permudahkanlah urusanku,tutupilah kelemahanku dan cukupkanlah kefakirannku”

Demikianlah artikel kami tnetang solat haja. semoga bermanfaat

Wasallam.

Leave your comment here: