KEISTIMEWAAN SHOLAT HAJAT DUA BELAS RAKAAT

KEISTIMEWAAN SHOLAT HAJAT DUA BELAS RAKAAT

Berikut adalah keistimewaan dar sholat hajat dua belas rakaat yang memberikan manfaat atau hasil yang kita tidak ketahui:

 

 Riwayat Wuhaib bin Ward yang berkata:
“Sesungguhnya sebagian daripada doa yang tidak ditolak ialah solat seorang hamba sebanyak dua belas rakaat dimana ia membaca pada tiap rakaat Surat Al-Fatihah,  Ayat Kursi dan Surat Al-Ikhlas. Apabila telah selesai, sujudlah dia sambil membaca doa ini:

 

Artinya:
“Maha Suci Tuhan yang memakai akan kemuliaan dan berfirman dengan dia. Maha Suci Tuhan yang bersifat dengan kebesaran dan kemurahan. Maha Suci Tuhan yang menghinggakan bilangan tiap-tiap sesuatu dengan ilmuNya. Maha suci Tuhan yang Sayugialah bertasbih selain untukNya. Maha Suci Tuhan yang mempunyai nikmat dan kemuliaan. Maha Suci Tuhan yang mempunyai kekuasaan. Aku bermohon kepada Engkau dengan segala tempat kemulian dari ArasyMu dengan rahmat yang setingginya dari KitabMu, dengan namaMu yang Maha Agung, kesungguhanMu yang Maha Tinggi dan Kalimat-kalimatMu yang Maha Tinggi dan KalimatMu yang Maha Sempurna, lagi melengkapi, yang tidak dilampaui oleh orang yang berbuat kebajikan dan yang berbuat kejahatan. Bahawa Engkau anugerahkan rahmat kiranya kepada Muhammad dan kepada keluarga Muhammad.”

 

Cara solat hajat:
1. Lafaz niat.

أصَلِّي سُنَّةَ الحَاجَةِ رَكَعَتَيْنِ لِلهِ تَعالىَ

Artinya:
“Sahaja aku sembahyang sunat hajat dua rakaat karena Allah Taala”
2. Membaca Al-Fatihah, Ayat Kursi dan Surah Al-Ikhlas di dalam rakaat yang pertama dan di dalam rakaat yang kedua.
3. Sesudah memberi salam, sebelum berubah tempat, sujud pula sekali serta membaca doa khasnya seperti yang disampaikan oleh Wuhaib bin Ward kemudian pohonlah apakah hajat dan kehendaknya sama ada untuk kebaikan di dunia atau kebaikan untuk akhiratnya. InsyaAllah terkabul hendaknya.
4. Janganlah menggunakan solat hajat untuk memohon sesuatu yang maksiat atau dengan tujuan jahat.
Demikianlah keistimewaan sholat hajat dua belas rakaat. Semoga menambah wawasan anda semua.
Wasallam.
  1. Amirullah says:

    Pembetulan doa:-“Maha suci Tuhan yang Sayugialah bertasbih selain untukNya”- KEPADA – “Maha suci Tuhan yang TIADA Sayugialah bertasbih selain untukNya”, SAYUGIA bermaksud SELAYAKNYA. Semoga dapat diperbetulkan.

    • zentijany says:

      pembaca Amirullah yang terhormat, terimaksih banyak koreksinya.semoga kami di ampuni oleh Alloh swt.amin

Leave your comment here: