SOLAT SUNAT TAUBAT

SOLAT SUNAT TAUBAT

Marilah kita ketahui dan belajar tentang solat sunat taubat. Agar menambah wawasan kita tentang ajaran islam.

Selagi masih bernafas, segeralah bertaubat kepada Allah SWT. Masih belum terlambat lagi melakukan sekarang. Jangan tunggu besok, minggu depan,bulan depan atau sudah bersedia baru akan bertaubat. Takut tidak sempat nanti, pada waktu ajal kita diambil oleh sakaratul maut. Pada masa itu tertutupnya pintu taubat maka mati anak adam itu sia-sia saja.
Sabda Nabi SAW:
“Siapa yang bertaubat kepada Allah sebelum rohnya berada di kerongkong (Sakaratul maut), maka Allah menerima taubatnya”.
ALLAH SWT sentiasa memerintahkan kita supaya bertaubat, sebagaimana firman-Nya sebagai berikut:

“Hai orang-orang yang beriman, bertaubatlah kepada Allah dengan taubat yang sebenar.” (At-Tahrim: 8.)

Allah SWT telah membuka pintu taubat kepada hamba-hambaNya:
“Katakanlah; wahai hamba-hambaKu yang melampaui batas terhadap diri mereka sendiri janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya Dialah yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.” (Az-Zumar: 53)

Syarat-syarat taubat:

  • Ikhlas ingin bertaubat.
  • Tidak akan mengulangi perbuatan dosa itu lagi.
  • Menyesal atas perbuatan yang telah dilakukan.
  • Harus mempunyai tekad di dalam hati tidak akan melakukan dosa itu untuk selama-lamanya.
  • Dikerjakan sebelum ajal tiba.

Jika salah satu syarat tidak dipenuhi, maka taubat yang dilakukan itu tidaklah sah. Jika dosa berkaitan dengan manusia yang lain, maka syaratnya ditambah lagi, yaitu harus dapat membebaskan diri dari hak orang yang berkaitan. Contohnya jika hal itu berbentuk harta, harus dikembalikan. Jika berbentuk hukuman, ia harus menyerahkan diri mohon dimaafkan. Jika hal berupa cacian dan sebagainya, maka ia harus memohon keridhoannya.

Waktu melaksanakan taubat
Taubat tidak boleh diundur-undur atau ditunda. Karena jika demikian ia sangat berbahaya bagi hati manusia. Jika tidak segera menyucikan diri sedikit demi sedikit, maka pengaruh dosa itu akan bertumpuk-tumpuk, dan akhirnya akan merusakkan hati sehingga tertutup dari cahaya kebenaran. Di antara penyebab yang akan membangkitkan jiwa bertaubat seseorang itu adalah jiwa yang selalu mengingati hari kematian dan hidup bersendirian di dalam kubur. Kata-kata mati adalah sesuatu yang sangat menakutkan kebanyakan manusia. Mati berarti berpisah dengan segala yang disayangi atau dicintai. Hari terputusnya segala nikmat. Sedangkan berpisah sebentar saja dengan anak atau istri, dapat mengalirkan air mata kesedihan, apa lagi berpisah untuk selamanya.

Firman Allah SWT:
“Sesungguhnya kamu akan mati dan sesungguhnya mereka akan mati pula.” (Az-Zumar: 30)
Di samping mengingat tentang azab penderitaan yang akan dihadapi oleh orang-orang yang berdosa mengingat kenikmatan surga yang akan ditempati oleh orang-orang yang soleh juga akan dapat membangkitkan keinginan jiwa untuk melakukan taubat dengan segera.

Cara melaksanakan solat taubat
Cara melaksanakan solat taubat ini sama dengan solat biasa, yaitu setelah berwudhu dengan sempurna, lalu berdiri di tempat yang suci, menghadap kiblat. Waktu di lakukan, jika sudah merasa telah berbuat dosa (kecuali waktu makruh tahrim utk melakukan solat). Sebaik-baiknya 2/3 malam (pukul 2 pagi ke atas), semasa Qiyamullail

Lafaz niat:

أصَلِّي سُنَّةَ التَوبَةِ رَكَعَتَيْنِ لِلهِ تَعالىَ

Usalli sunnatal Taubati rak’ataini lillahi ta’ala.

artinya:
“aku niat sholat sunat Taubat dua rakaat karena Allah Ta’ala.”

Bacaan Dalam Solat
1. Rakaat pertama membaca (disunatkan membaca doa Iftitah) kemudian surah Al-Fatihah. Setelah itu membaca ayat atau surat dalam al-Quran. (Surat Al-Kafirun).
2. Rakaat kedua membaca surah Al-Fatihah. Setelah itu membaca ayat atau surat dalam al-Quran (Surah Al-Ihklas).
Pada saat sujud akhir di rakaat kedua, ucapkanlah Doa Nabi Yunus sebanyak 40 kali (bersungguh-sungguh di dalam hati memohon keampunan dari Allah Ta’ala),


Artinya:
“Tidak ada Tuhan selain Engkau. Maha Suci Engkau Ya Allah, sesungguhnya aku adalah termasuk orang-orang yang zalim.”

Setelah salam, perbanyaklah istighfar berikut:


artinya:
Ampunilah hamba Ya Allah. Tuhan yang Maha Agung. Tiada Tuhan yang lain melainkan hanya Engkau. Dialah Tuhan yang Maha Hidup lagi Maha Perkasa dan hamba bertaubat kepada Engkau ya Allah, dan berdoa dengan Penghulu Istighfar,

Artinya:
“Ya, Allah Engkaulah Tuhanku, Tidak ada Tuhan selain Engkau, Engkaulah yang menjadikan aku. Karena aku adalah hamba-Mu dan aku di dalam genggaman-Mu dan di dalam perjanjian setia ( beriman dan taat ) kepada-Mu sekuat mampuku. Aku berlindung kepada-Mu dari kejahatan yang telah ku lakukan. Aku mengakui atas segala nikmat yang telah Engkau berikan kepada ku dan aku mengaku segala dosaku. Maka ampunilah aku. Sesungguhnya tidak ada yang dapat mengampuni segala dosa kecuali Engkau.”

Selagi masih sempat bertaubat sebelum terlambat lakukanlah segera mungkin hari ini hari terakhir kita.
Demikianlah tentang solat sunat taubat. Semoga bisa bergunba bagi kita semua di dunia dan akhirat nanti. Amin
Wasallam

Leave your comment here: